Buitenplaats Oosterhout

Buitenplaats Oosterhout en ontspanning zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Meteen al bij aankomst ervaart u een prachtige omgeving en een hartelijk welkom. Op de Buitenplaats en in de wijde omgeving zijn mooie wandelingen en fietstochten te maken. Op aanvraag worden er op de Buitenplaats Oosterhout rondleidingen georganiseerd onder begeleiding van een gids. Er is een tennisbaan bij het huis aanwezig en er zijn op korte afstand van de Buitenplaats diverse golfbanen, zoals het Rijk van Nijmegen.

Ervaar rust en ruimte

Buitenplaats Oosterhout vergaderen

Ook voor rust, ruimte, bezinning en meditatie biedt de Buitenplaats volop gelegenheid. Met een boek de tuin of het pinetum ingaan, yoga oefeningen doen in het bos of alleen genieten van de stilte. Op de Buitenplaats Oosterhout staan rust, ruimte en ontspanning centraal.
Stedelijk ontspannen kan in de nabij gelegen steden Arnhem, Nijmegen en Kleve. Nadere informatie en brochures over bijzondere bezienswaardigheden, een bezoek aan het theater of over goede restaurants in de omgeving zijn beschikbaar op het huis.

Activiteiten

Op en rondom de Buitenplaats Oosterhout is veel te ondernemen voor sportieve en cultuurminnende bezoekers. Op de Buitenplaats worden door het jaar heen diverse bijzondere evenementen, trainingen, workshops en concerten georganiseerd. Ook in de omgeving van de Buitenplaats zijn veel sportieve en culturele uitstapjes te doen: een mooie wandeling of fietstocht maken, tennissen of golfen, een stedentrip naar de steden Arnhem, Nijmegen of Kleve, een theater bezoeken, naar het Openluchtmuseum Arnhem, het Natuurmuseum of naar Nationaal Park de Hoge Veluwe. In de omgeving van de Buitenplaats is een keur aan activiteiten aanwezig. Wij geven u graag advies.

Naar VVV Arnhem en Nijmegen

Golf

Op korte afstand van de Buitenplaats Oosterhout liggen diverse golfbanen, zoals het Rijk van Nijmegen of landgoed Welderen in Elst. Het Rijk van Nijmegen is een klasse apart met 45 holes, verdeeld over twee schitterende banen. De golfbaan op landgoed Welderen in Elst heeft een 18 holes golfbaan in een mooi Betuws landschap.Beide golfbanen hebben lange, zeer interessante holes. De banen zijn uitdagend en behoren zeker tot de mooiste golfterreinen van Nederland. Er is veel authentiek natuurschoon en de greens zijn van uitstekende kwaliteit. Tijdens een verblijf op de Buitenplaats is een bezoek aan het Rijk van Nijmegen of aan landgoed Welderen een aanrader. Meer informatie over deze golfbanen is te vinden op www.golfenophetrijk.nl of op www.welderen.nl.

Naar Het Rijk van Nijmegen

Historie van de buitenplaats

De oorsprong van de historische Buitenplaats Oosterhout ligt al in de 14de eeuw, toen de heren van Bronckhorst hier kasteel Notensteyn stichtten. Het omgrachte kasteel ging in 1585 in vlammen op en werd herbouwd. In 1627 vererfde het goed naar de familie Van Hackfort en werd het kasteel vernoemd naar het nabijgelegen dorp Oosterhout.In 1809 brak de Waaldijk door en werd het kasteel door de kracht van het water verwoest. Bij deze overstromingen ontstonden overigens drie nog bestaande kolken, die in de uiterwaarden liggen. De grootste daarvan, het Groote Wiel, werd in de vorige eeuw tot Waaiensteinkolk omgedoopt. Deze naam houdt de herinnering levend aan het landgoed Waaijensteyn, dat bij diezelfde overstroming in 1809 geheel wegspoelde. Huis Oosterhout werd herbouwd, maar in 1820 opnieuw verwoest na een dijkdoorbraak. Pas twintig jaar later werd het herbouwd als neoclassistisch landhuis met een boerderij. Echter nu iets verder van de rivier af en op een terp.

Historie

Sinds 1870 is de Buitenplaats Oosterhout in het bezit van de familie Van Boetzelaer. In 1896, 1912 en 1932 lieten de bewoners het landhuis vergroten en het interieur werd vanaf 2008 grondig gerestaureerd en gemoderniseerd. Ook het eromheen gelegen goed veranderde. Zo werd vanaf 1887 gewerkt aan de aanleg van een sterrenbos en een zichtlaan van de achterzijde van het huis naar de Waaldijk.
Nu bestaat de Buitenplaats uit een landhuis, twee historische boerderijen, een koetshuis, een jachtopzienerswoning en omliggende bossen met landerijen. Buitenplaats Oosterhout geniet sinds 2003 de status van rijksmonument en ligt binnen de Ecologische Hoofdstructuur.

Impressie van de Buitenplaats